6 vedlejších účinků veganského životního stylu

xxl-770x400-1

Veganský životní styl se stává čím dál víc oblíbený. zajímá vás proč?

Pokud jste se doposud neschovávali na Marsu, určitě jste si všimli, že veganský životní styl je velmi populární a množství jeho příznivců v posledních letech významně narůstá. Celebrity, sportovci a dokonce i politici se předhánějí v prohlášeních o tom, jak se jejich život zlepšil, poté, co vynechali ze své stravy maso.

Co je ve skutečnosti za tímto trendem?
Je to nějaká pomíjivá móda nebo prostě směr vývoje lidstva?
Prohlédněte si náš seznam přínosů vedlejších účinků veganství a rozhodněte se sami.

6 Vedlejších účinků veganství:

pf-ec41a207-3132-4ca0-965d-0ca4adb978f3--1

1. Nemoc

Veganská dieta je známá, protože obsahuje méně nasycených tuků,  což snižuje riziko onemocnění srdce. Některé statistiky navíc tvrdí že, vegani trpí méně chorobami, jež jsou zapříčiněny běžnou západní stravou (srdeční onemocnění, hypertenze, obezita, diabetes II. typu, druhy rakoviny související se stravou, zánětlivá onemocnění tlustého střeva, zácpa a žlučové kameny, …).

Proč?

Je to velmi jednoduché!

Při veganské stravě máte vyšší průměrný příjem vlákniny, fytonutrientů, antioxidantů, flavonoidů a karotenoidů.

Bakterie, parazité a chemické toxiny jsou běžnější v komerčním mase, drůbeži a mořských plodech, než v  potravinách rostlinného původu, konkrétně v BIO ovoci a zelenině.

vaha_2

2. Váha

Velkým bonusem rostlinné stravy je pozitivní dopad na naši váhu.
Lidé, kteří nekonzumují nic živočišného, obvykle váží méně v důsledku stravy tvořené kvalitními potravinami ve formě zrn, luštěnin, ořechů, semen, ovoce a zeleniny.

Vegani také obecně více řeší alternativy zdravého jídla, a proto mají sklon jíst zdravěji a lépe. A co víc, rostlinný jídelníček je pro naše tělo mnohem stravitelnější.

pf-8ac3f9a3-e5b2-4b20-a231-612c172f466f--3

3. Sportovní výkonnost

Ačkoliv se většina aktivních lidí zaměřuje na vysoký příjem bílkovin, čím dál tím víc sportovců přechází na vegetariánskou dietu, jež je bohatá na sacharidy, zdravé tuky a vitamíny, aby optimalizovali svůj sportovní výkon.

Existuje výzkum, který tvrdí pravý opak, přesto počet sportovců veganů po celém světě vzrůstá dál.

Tenisové hvězdy Venus a Serena Williamsová oznámily, že jsou vegankami už od roku 2011, a slavný tenista Novak Djoković také oznámil své zjištění, že veganská strava je klíčem k jeho vlastnímu úspěchu.

pf-efe19035-7dd2-4f35-9b6b-6f0707a06cd2--4

4. Kvalita pokožky

Vegani mají sklon mít lepší vizáž a méně makulární degenerace – všechen ten extra vitamín c a následný kolagen vede k mnohem lepšímu stavu kůže.

Vzhledem k tomu, že lidé na rostlinné stravě jedí v průměru méně průmyslově-zpracovaných potravin, je patrné, že veganská strava přispívá k udržení vaší pokožky bez toxinů uvnitř i navenek.

pf-1801e804-5375-405f-89c4-435ed2842133--5

5. Životní prostředí

Strava bohatá na rostliny je pro naši planetu lepší, protože vyžaduje mnohem méně energie a zemědělské půdy.

Chov dobytka pro maso a jiné živočišné produkty klade velké břemeno na naše životní prostředí – obrovské množství plodin a vody potřebných ke krmení zvířat, k přepravě a k dalším krokům, které se na tomto procesu podílejí.

Ohromující množství krmiv potřebných pro výrobu masa je významným faktorem pro odlesňování, ztráty přirozeného prostředí a vyhynutí ohrožených druhů.

Ochrana životního prostředí je pro nás všechny nezbytná.

pf-51e4c0bb-018e-44d4-9ae2-73c4e7a344dc--6

6. Dlouhověkost

Podle studie Loma Lindy vegetariáni žijí o sedm let déle a vegani dokonce o patnáct let déle než konzumenti masa.

Projekt Cornell-China-Oxford v oblasti výživy, životního prostředí a zdraví, největší studie o výživě, která byla kdy provedena, zjistil, že ti Číňané, kteří jedli nejmenší množství živočišných produktů, měli odpovídajícím způsobem nižší rizika rakoviny, srdečních infarktů a dalších chronických degenerativních onemocnění.

Britská studie sledovala 6 000 vegetariánů a 5 000 konzumentů masa po dobu dvanácti let a zjistila, že u vegetariánů je o 40% méně pravděpodobné, že zemřou na rakovinu a o 20% méně pravděpodobné, že zemřou na jiná onemocnění.

Zdroj: myrawjoy.com