Superpotraviny, které přímo detoxikují

frut

Mladý (zelený) ječmen

Výhonky mladého ječmene jsou bohaté na funkční složky, jako je kyselina gama-aminomáselná (GABA), flavonoidy, saponarin, lutonarin, draslík, vápník, selen, tryptofan, chlorofyl, vitamíny (A, B1, C a E ), vláknina, polysacharidy, alkaloidy, metalothionieny a polyfenoly.

To je ale nářez zdravých látek, co říkáte. Všechny tyto složky z ječmene dělají malý zázrak, multifunkční potravinu. Podporuje zdravý spánek, zabraňuje cukrovce, upravuje krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost, chrání játra; má detoxikační účinky proti akné, funguje protizánětlivě, zlepšuj trávicí funkce a průchodnost střev. Dále skrze antioxidanty zpomaluje stárnutí, má protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, snižuje množství tuku v těle, stimuluje tvorbu protilátek a odpovídající imunitní odezvu. Snižuje hyperurikémii (dna, neboli pakostnice, vznikající kvůli nadbytku kyseliny močové v krvi). Kromě toho předchází hypoxii (nedostatku kyslíku v těle), je prevencí kardiovaskulárním onemocněním, únavě a zácpě, dále zmírňuje atopickou dermatitidu (ekzém), dodává do těla a kostí neizolované kalcium a v neposlední řadě zlepšuje kognitivní funkce mozku.

Mladá (zelená) pšenice

Pšeničná tráva je vynikajícím zdrojem mnoha různých vitamínů a minerálů. Je známa pro obzvlášť vysoký obsah vitamínů A, C a E a železa, hořčíku, vápníku a aminokyselin. Stejně jako jiné zelené superpotraviny je i mladá pšenice nabitá chlorofylem. Složky byly spojeny s mnoha přínosy pro zdraví, včetně hubnutí, snížené zánětlivosti, snížení hladiny cholesterolu a lepší kontroly hladiny cukru v krvi, nicméně je třeba provést více delších a větších studí.

Mladá pšenice

Výhonky mladé pšenice jsou vynikajícím zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje mimořádné dávky vitamínů A, C a E, a železa, hořčíku, vápníku a aminokyselin. Stejně jako jiné zelené potraviny, oplývá pšenice bohatou zásobou chlorofylu, který urychluje hojení ran a je protizánětlivý. Podobně jako u ječmene, účinné látky mají přímou spojitost s hubnutím, snížení zánětlivosti a vyčištění starých zánětů, snížený hladiny negativního cholesterolu a zlepšení glykemické hladiny v krvi, tedy celkově lepší zdraví. Je však třeba provést delší a zevrubnější studie.

Spirulína

Spirulína je sinice, která se vyskytuje v moři. Poznáme ji podle modrozelené barvy.

NASA ji úspěšně použila jako potravinový doplněk budoucnosti pro vesmírné posádky, což spirulinu zviditelnělo. Názor NASy sdílí i OSN.

Spirulína je bohatá na proteiny i železo pro lidské tělo ve skvěle vstřebatelné formě, pomáhá tedy proti podvýživě i chudokrevnosti. Obsahuje však i další vzácné látky, jako je kyselina gama-linoleová, díky níž stimuluje správnou funkci mozku, srdce a dalších vitálních orgánů. Podporuje obranyschopnost, pečuje o dobrý stav našeho mikrobiomu, podobně jako jiné řasy působí antioxidačně, zabraňuje buněčnému stárnutí a pomocí růstových faktorů regeneruje naše tělo ve spánku.

Jak dosvědčí studie, podílí se na snižování negativního LDL cholesterolu. Evidence ukazuje, že spirulina působí protizánětlivě, a to tak, že blokuje uvolňování histamínu ze žírných buněk. Díky tomu vykazuje i antialergenní vlastnostii a pomáhá tak při léčbě ”senné” rýmy, jelikož nám uleví od příznaků jako je kýchání, svědění a zanesený nos.

Vědecké týmy také nevylučují, že kombinované imuno-stimulační a růstové účinky spiruliny mohou mít vliv na potlačení nebo vyléčení zhoubných nádorů, mohou tedy být účinnou prevencí rakoviny. Je však potřeba provést více studií.

Chlorella

Tato sladkovodní řasa je smaragdovou konzervou plnou živin a právem si zaslouží být nazývána královnou superpotravin.

Kralovat může i mezi veganskými proteiny, jelikož 60% její hmotnosti jsou kompletní širokospektrální bílkoviny. Je bohatá i na vitamín C, který pomáhá s resorpcí obsaženého železa. V chlorelle najdeme i omega 3-nenasycené mastné kyseliny, prospěšné polysacharidy, dietární vlákninu, niacín, karotenoidy a další rostlinná barviva, která slouží jako antioxidanty.

Chlorella si vysloužila dobré jméno jako detoxikant, který do sebe jako houba váže těžké kovy a jiné toxíny a pomáhá je odvést z těla. Prokázaly to studie provedené na zvířatech.

healthy-superfoods