Superpotraviny pro zdravý životní styl

what-are-superfoods-cnet-900x600

Superfoods je anglický název pro superpotraviny. Jak název napovídá, je to jídlo nebo doplňky stravy, které jsou pro lidské tělo blahodárné – buď svým vysokým obsahem živin, nebo tím, že na organismus speciálně účinkují a vylaďují jeho funkce.

Jak superpotraviny přišly ke svých skvělým vlastnostem? Jedná se často o plodiny ze starobylých kolébek civilizace. Rostly v oblastech, kde se musela rostlina přizpůsobit drsným podmínkám a naakumulovat do sebe co nejvíc živin. Tyto živiny poté můžeme použít my a “vyléčit se pak svým jídlem”.

V dnešní uspěchané době je poměrně těžké si kvalitní suroviny obstarat a pak si sami vařit, proto saháme často k polotovarům nebo fastfoodovým řešením. Takové potraviny jsou však škodlivé, jelikož obsahují plno průmyslově zpracovaných látek, aromat, dochucovadel a konzervantů. Odtud je jen krůček k celkové podvýživě organismu. Podvýživa byl původně fenomén rozvojových zemí, bohužel se však uhnízdil i ve vysoce civilizovaných zemích a díky fastfoodů a průmyslově zpracovanému jídlu působí obdobné problémy. S podvýživou lze účinně bojovat právě pomocí superpotravin.

fall-superfoods

Ze superpotravin naše tělo dokáže vyzískat nutrienty v takové formě, které naše tělo při trávení a zpracování nezatíží. Superfoods slouží často jako cenný zdroj bílkovin, minerálů, najdeme tam všechny potřebné vitamíny, antioxidanty čili látky zabraňující stárnutí, a take polysacharidy. Skrze superfoods si tělo dodá enzymy pro štěpení ostatních živin, a rovněž načerpá esenciální mastné kyseliny.

Všechny tyto nutrienty potřebujeme ke správným funkcním mozku, aby nám mohly správně růst nehty, vlasy, aby nám dobře fungovalo trávení. Jsou zkrátka pokladnicí plnou nejdůležitějších stavebních prvků, které potřebujeme nejen pro přiměřeně fungující obranyschopnost, ale také pro schopnost těla vyplavovat jedy a které slouží k uchování acidobazické rovnováhy.

Mezi superpotraviny počítáme:

Džusy Vylisované šťávy z kustovnice čínské, aloe vera, acai, z arónie, z brusinek, rakytníkovou šťávu nebo šťávu s přídavkem rakytníku, dale sem patří noni a granátové jablko atd.
Zeleninové šťávy Lisované  šťávy z mrkve, celeru, červené řepy, špenátu nebo jejich kombinací
Semínka Chia, maka, semínia slunečnice, lnu, konopná
Zelené potraviny Sladkovodní řasa chlorella, mořská řasa spirulina, šťáva z mladých výhonků ječmene nebo pšenice, ale take vojtěška apod.
Ořechy Piniové, macadam, para, brazilské, vlašské, lískové, kešu a mandle
Sušené plody a ovoce Třešeň, Višeň, Liči, Ananas, Kakaové boby, Banán,Borůvky, Datle, Švesky, Moruše, Klikva, Fíky apod.
Houby Hlíva, cordyceps aneb housenice čínská, reiši, šitake
Jedlé oleje Kokosový, pupálkový, lněný, ostropestřec
Ghí – přečištené máslo
Prášek z kořene a listů Maca peruánská, guarána – kofein obsahující liana,graviola, maki, ženšen pravý
Přírodní sladidla Melasový cukr, lakuma, stévie, med