Energetická bomba. Blahodárná péče. Osvěžující nápoj. Kokos se svým univerzálním využitím představuje opravdový poklad přírody pro naše zdraví i krásu.
Kokosový ořech není ve skutečnosti žádným ořechem, ale peckovicí s jedlými semeny, která je plodem palmy kokosové. Důvodem celosvětové obliby a triumfálních úspěchů kokosu na všech frontách je jeho obrovská rozmanitost a mnohostranné využití. Jde o výživnou potravinu s dlouhou trvanlivostí, ceněnou ingredienci pro výrobu pečujících kosmetických přípravků, oblíbené přírodní léčivo i užitečnou surovinou pro další využití.
Tučná fakta
Kokosový ořech potřebuje celý rok, aby opravdu dozrál. Se svými v průměru dvěma a půl kilogramy patří k jednomu z nejtěžších plodů, které rostlinná říše nabízí. Na úvod je třeba říci, že kokosový ořech není zrovna potravinou vhodnou k redukci váhy. Dužnina sice neobsahuje žádný cukr, ale její dobrou třetinu tvoří tuk a přibližně 10 procent vláknina. To vysvětluje, jak je možné, že pouhých 100 gramů dužniny kokosového ořechu obsahuje až 360 kilokalorií. Není náhodou, že v oblastech, kde kokosy rostou, představuje tato energetická bomba základní složku výživy místních obyvatel. Kokosová dužnina je zároveň důležitou výchozí surovinou pro další známé produkty, jako je kokosová moučka, kokosový tuk a kokosový olej.
Kokosový olej se získává lisováním kokosové dužniny a má mnohostranné využití. Snazší by snad bylo vyjmenovat, kde se použít nedá. Kokosový olej se stává tekutým při teplotě okolo 25 °C, při nižších teplotách zůstává krémový a světle mléčné barvy. Dá se podobně jako máslo roztírat nebo nabrat ze skleničky lžičkou. Kokosový tuk či olej jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny. Což sice nezní příliš zdravě, nicméně, mezi těmito kyselinami je také užitečná a lehce stravitelná kyselina laurová, která urychluje metabolismus.
Kokosový tuk na rozdíl od másla neobsahuje vodu, bílkoviny ani laktózu. Má proto vysoký kouřový bod. Je ideální na smažení i pečení. V těstech je možné nahradit 100 gramů másla 60 gramy kokosového oleje a třemi lžícemi vody. Hodí se i na nepečené koláče nebo raw dezerty, kterým dodá jemnou příchuť exotiky.
Malý kosmetický zázrak
Kokosový olej není ceněn pouze v kuchyni, ale také v péči o celé tělo. Kyselina laurová je považována za zázračnou látku dodávající intenzivní hydrataci vysušeným vlasům i suché pokožce či popraskaným rtům. Navíc pleť vypíná a zlepšuje její elasticitu. Produkty s kokosovým olejem posilují vlasy, které díky němu získávají hebkost a lesk, a zároveň působí proti nadměrné tvorbě lupů. Často pomáhá vmasírovat do pokožky hlavy před umytím vlasů trochu kokosového oleje. Kromě pečujících účinků vás okouzlí i svou jedinečnou vůní. Existují dokonce speciální kokosové směsi jako deodoranty, zubní pasty, opalovací přípravky nebo repelenty.
zdroj: activebeauty.cz