Dnes jsme si pro Vás připravili recept na domácí hamburgerové housky. S tímto receptem se Vám podaří upéct 7 housek.
Budete potřebovat:
- 18g droždí (může být čerstvé nebo sušené)
- 35g třtinového cukru
- 250ml mléka
- 250g hladké mouky
- 250g polohrubé mouky
- 15g soli
- 65g másla
- 2 vejce velikosti M
- sezam na posypání
Postup:
- Droždí smícháme s trochou cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Z proseté mouky, soli, zbytku cukru, másla, 1 vejce, zbytku mléka a kvásku vypracujeme, ideálně v kuchyňském robotu, hladké těsto, které přikryjeme utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, propracujeme rukama a rozdělíme kousky o váze 120 g, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky, přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, překryjeme utěrkou a opět necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Nakynuté bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 13 minut dozlatova.
- Po vyndání z trouby je důležité nechat housky vychladnout (15-20 minut), až poté rozkrojit.
Mouky můžete klidně nahradit i 500g celozrnné mouky jemně mleté, housky budou tmavší.
Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!