EKO, BIO a další zkratky. Co vlastně znamenají?

EKO, BIO, Natur. S těmito pojmy se jistě setkáváte poměrně často, občas i v hanlivém smyslu slova. Většinu lidí automaticky napadne, že by měly být šetrné k životnímu prostředí. To však není jejich jediná výhoda. Víte, proč na přírodní kosmetiku, ekologické úklidové prostředky, šetrné prací prášky a produkty v BIO kvalitě řada lidí nedá dopustit?

bio

Co znamená BIO?

Označení BIO znamená, že výrobek či produkt byl vyroben podle zásad ekologického zemědělství. To klade důraz na minimalizaci bolesti a utrpení zvířat během jejich celého života, proto jsou zvířata chována ve volných výbězích a přes zimu mají ve svém výběhu dostatek místa. U rostlinných produktů nejsou používány herbicidy, pesticidy a umělá hnojiva. 

BIO kosmetika

V oblasti BIO kosmetiky najdete vše, co potřebujete při péči o své tělo – mycí přípravky, šampony, krémy, dekorativní kosmetiku a další. Kromě toho, že výroba těchto produktů nezatěžuje životní prostředí, má BIO kosmetika přímo blahodárné účinky na pokožku. V jejím složení totiž najdete velké množství vitamínů a antioxidantů, které pleť vyživují a podporují správnou funkci pokožky. Další výhodou BIO kosmetiky je její výborná snášenlivost. Jelikož neobsahuje žádné nebezpečné přísady, minimalizuje riziko vzniku alergických reakcí a je vhodná i pro děti.

BIO potraviny

Aby potravina získala označení BIO, musí být vyrobena z produktů kontrolovaného ekologického zemědělství. Jako bioprodukty lze označovat suroviny rostlinného nebo živočišného původu, které pocházejí z produkce ekologického zemědělství a splňují podmínky dané zákonem. Mezi BIO potravinami najdete ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, pečivo, maso, nápoje, cukrovinky a další.

Co znamená EKO?

Označení EKO se využívá pro ekologicky šetrné výrobky. Aby produkt označení EKO získal, musí být po celou dobu své životnosti šetrný nejenom k životnímu prostředí, ale i ke zdraví jeho uživatele. Škála produktů označovaných ekoznačkou je poměrně široká – od nátěrových hmot, přes ekologické úklidové prostředky až po ekologické kotle.

Proč používat ekologické čisticí prostředky?

Většina z nás si úklid bez chemických prostředků už nedokáže představit. Ekologické čisticí a prací prostředky jsou však stejně účinné jako ty chemické. Vaše prádlo i domácnost dokonale zbaví bakterií a plísní. V současné době mezi nabídkou ekologických přípravků najdete vše, co při kompletním úklidu potřebujete – od čističů WC, přes prací prášky až po přípravky na nádobí. Ekologické čisticí prostředky vám přinesou celou řadu výhod:

  • Nezpůsobují alergie. Zejména lidé trpící kožními problémy mohou sáhnout po ekologickém pracím prášku. V domácnostech oceníte i ekologické úklidové prostředky, které jsou vhodné pro alergiky, astmatiky i malé děti.
  • Stoprocentně nebyly testované na zvířatech. V opačném případě by přípravek nezískal potřebnou certifikaci.
  • Neznečišťují vodu. Obsahují totiž látky, které jsou snadno odbouratelné a rozložitelné do bezpečných složek.
  • Krásně voní. Jejich přírodní vůně, kterou získávají z rostlinných výtažků, nebude dráždit váš nos ani kůži.
  • Šetří životní prostředí. Řada látek v chemických úklidových prostředcích a pracích prášcích (například chlor) je velmi těžce odbouratelná a jejich rozklad může trvat až desítky let. Tyto látky však v ekologických prostředcích nenajdete.

Natur / přírodní

Není oficiálním označením jako BIO či ekoznačka. Používá se často u kosmetických produktů s cílem poukázat na přírodní složení. Pokud chcete mít opravdu jistotu, že všechny složky výrobku jsou přírodní nebo dokonce v biokvalitě, volte produkt s certifikací NATRUE. Ta garantuje, že výrobek splňuje nejpřísnější kritéria pro přírodní kosmetiku.

Přírodní kosmetika

Přírodní a veganské kosmetické přípravky přináší pokožce a vlasům velmi šetrnou péči. Většina kosmetických přípravků obsahuje konzervanty, barviva, parfemace a další látky, které mohou kůži dráždit a prostupují skrz ni do těla. V přírodní kosmetice však tyto látky nenajdete. V jejím složení se naopak nachází pouze přírodní oleje a rostlinné výtažky, navíc s jistotou nebyla testována na zvířatech. Ženy jistě potěší, že tyto parametry splňují i některé značky dekorativní kosmetiky.

Vegan

Toto označení najdete na výrobcích bez obsahu jakýchkoli živočišných produktů. Zakázáno je rovněž i testování na zvířatech ve všech fázích výroby produktu. Veganská není jenom strava, setkat se můžete i s veganskou kosmetikou.

Veganská kosmetika

Veganská kosmetika přináší pokožce stejné výhody jako přírodní či BIO kosmetika, ale v jejím složení nenajdete žádné složky živočišného původu(např. med, mléko, keratin, včelí vosk, karmín atp.). Naopak využívá pouze rostlinné ingredience, bylinky, oleje a minerály.

Veganské potraviny

Veganské potraviny neobsahují žádné živočišné složky. Veganské stravování spočívá v úplném vyřazení živočišných produktů z jídelníčku. Nejde pouze o maso, ale i o mléko a mléčné výrobky, vejce, med a další. Základem veganské stravy jsou tedy obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, sójové produkty, oříšky, semena atd.

Organic

Označení Organic nesou organické potraviny, při jejichž výrobě nebyly použity syntetické pesticidy, ropná hnojiva a nebyly geneticky upravovány. Mléčné výrobky či maso pak pocházejí od zvířat krmených organickou formou bez podávání hormonů a antibiotik.

eko

Přírodní kosmetika a ekologické produkty pro miminka

Přírodní kosmetika je obzvlášť vhodná pro děti. Šetrné dětské krémy, oleje, mýdla a šampony však nejsou tím jediným, co lze extrémně citlivé dětské pokožce nabídnout. Některé řetězce nabízí dětské oblečení vyrobené výhradně z BIO bavlny a ekologický styl života můžete bez problémů dodržovat i u přebalování. Pokud vám nevyhovují látkové pleny, jsou k dostání i ekologické jednorázové plenky. Ty jsou vyrobeny z biologicky odbouratelných zdrojů, jsou prodyšné a velmi šetrné k dětské pokožce.

natur

Jaké látky v přírodních a ekologických produktech nenajdete?

  • Chlór a čpavek (amoniak) – produkují dráždivé plyny, obzvlášť v kombinaci s dalšími látkami, a to přirozeně se vyskytujícími i umělými. Mohou tak způsobovat astma, alergie, záněty průdušek, ekzémy či gynekologické potíže.
  • Syntetické vonné látky – najdete v úklidových i pracích prostředcích a avivážích. Jejich nadměrná koncentrace vám však může způsobit bolení hlavy či podráždění dýchacích cest. Z vypraného prádla pak nezřídka vznikají ekzémy a vyrážky.
  • Sulfáty – většinou najdeme v kosmetických produktech. Způsobuje vysušení a podráždění pokožky. K sulfátům můžete být shovívavější v případě, že výrobek obsahuje vysoké množství pečujících látek, které jeho účinky zmírní.
  • Parabeny – jsou konzervační látky, které najdeme v kosmetických produktech. Mohou ovlivňovat hormonální nerovnováhu v těle a s ní spojené zdravotní obtíže.
  • Hliník – se nachází v deodorantech, antiperspirantech, vlhčených ubrouscích a krémech. Může přispívat ke vzniku rakoviny prsu a alergických kožních reakcí.
  • Limonen – je látka obsažené v řadě krémů proti stárnutí. Má karcinogenní účinky a způsobuje podráždění dýchacích cest.
  • Ftaláty – užívají se jako změkčovadla při výrobě plastů. V kosmetickém odvětví jsou zakázány, ale do výrobku se snadno mohou dostat například prostřednictvím obalu. Ohrožují činnost ledvin a jater, dále způsobují alergie, astma a neplodnost.
  • Dioxan – můžete najít v některých v tamponech, vložkách a plenkách, a to z důvodu bělení chlorem. Zvyšuje riziko rakoviny, hormonální nerovnováhy a neplodnosti.

Přírodní kosmetika

Autor článku: alza.cz