Lahodné dýňové máslo a bez laktózy

Dýní začíná být všude plno.. Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké variantě. Záleží na tom, na co ho chcete namazat.

 

Budete potřebovat:

Postup:

Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu a nakrájíme na plátky-

Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sójovou omáčkou.

Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.

Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (na slanou variantu dochutíme solí nebo sójovou omáčkou, na sladkou variantu přidáme ingredience do pyré)

Pyré přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhoustlo.

Mažeme na cokoliv, co nás napadne.

Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.

Přejeme dobrou chuť!