Dýní začíná být všude plno.. Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak ve sladké variantě. Záleží na tom, na co ho chcete namazat.
Budete potřebovat:
- 1ks hokkaido nebo máslové dýně
- 2 lžíce oleje (na slanou variantu olivový, na sladkou variantu kokosový)
- slaná varianta: sůl nebo sójovou omáčku (můžete nahradit i kokosovou amino omáčkou)
- sladká varianta: špetka muškátového oříšku, skořice a vanilky, sirup (výběr je na Vás, my zkoušeli tapiokový)
- 2 lžíce másla (můžete použít i oříškové máslo – mandlové nebo lískooříškové, klasické, ghí nebo veganský tuk z bambuckého másla)
Postup:
Dýni hokkaido umyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a dužinu a nakrájíme na plátky-
Plátky potřeme olejem a posolíme špetkou soli nebo postříkáme sójovou omáčkou.
Pečeme na 200°C cca 15-20 minut, až je dýně měkká.
Rozmixujeme na pyré spolu se všemi ingrediencemi (na slanou variantu dochutíme solí nebo sójovou omáčkou, na sladkou variantu přidáme ingredience do pyré)
Pyré přendáme do hrnce a ještě 10-15 minut provaříme, aby máslo zhoustlo.
Mažeme na cokoliv, co nás napadne.
Zbylé máslo skladujeme v lednici maximálně 3 dny.
Přejeme dobrou chuť!