V dnešním receptu využijeme lavaš jako wrap. Wrap je zábavný, můžete do něj schovat leccos. My jsme pro vás připravili veganskou náplň s dozlatova osmaženým tofu, zelným salátem a tahini omáčkou. Z množství, které uvádíme v receptu, připravíte čtyři kusy. Je pak na vás, zda to bude malé jídlo pro čtyři nebo sytý hlavní chod pro dva.
Budete potřebovat:
- 1 ks balení chlebu lavaš
- 500 g tofu natural
- 2 lžíce škrobu
- sůl
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 4 lžíce olivového oleje
- 300 g červeného zelí
- 1/2 mrkve
- 1 lžíce jablečného octa
- 80 g sezamové pasty tahini bez soli (dobře rozmíchaného) – na omáčku
- 125 ml rostlinného jogurtu Sojade – na omáčku
- 4 lžíce citronové šťávy – na omáčku
- 1 lžíce pálivé chilli omáčky – na omáčku
- voda podle potřeby – na omáčku
- sůl – na omáčku
Postup:
- Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nastrouhejte a promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, octem, lžičkou soli a pepřem. Nechte v míse změknout, cca 30 až 45 minut.
- Tofu dobře osušte a nakrájejte na kostky. V misce promíchejte škrob s kořením a lžičkou soli, kostky v této směsi obalte a osmažte na zbytku olivového oleje dozlatova.
- Dobře rozmíchané tahini smíchejte s citronovou šťávou, rostlinným jogurtem a chilli omáčkou, vyšlehejte a podle konzistence zapracujte i studenou vodu a dochuťte solí.
- Oba pláty chlebu lavaš si rozložte a rozprostřete na něj zelný salát, osmažené kousky tofu a pokapejte částí tahini omáčky. Poté zabalte a překrojte napůl. Podávejte se zbytkem tahini omáčky.