Víte o tom, že i víno může být bio? A jaké jsou jeho výhody oproti běžnému? Přečtěte si, jak se bio víno připravuje a proč má smysl vracet se k vědění starých mistrů vinařů a proč je víno, jehož pěstování se řídí dle fází měsíce, tak dobré a výjimečné.
CO JE TO BIO VÍNO
Všichni pěstitelé vína, kteří chtějí mít na svých lahvích označení “Bio”, musí splňovat přísná kritéria pro ekologické pěstování hroznů, kde je zakázáno:
- používat umělá hnojiva, herbicidy a pesticidy
- používat syntetické přídavné látky
Samotná výroba se pak musí řídit tradičními postupy, bez použití:
- stabilizátorů
- filtrace
- šlechtěných kvasinek.
Jediná chemikálie, která je povolena přidávat do biovína, jsou siřičitany (a to jen proto, aby víno nechytlo plíseň), nicméně je jich povolen zhruba o polovinu méně než u konvenčních vín a je to přísně kontrolováno.
PROČ PÍT BIOVÍNA
Oproti konvenčním vínům neobsahují žádnou chemii a snížené množství siřičitanů a tak se můžeme soustředit především na to dobré z vína.
- Antioxidační účinky – víno obsahuje flavonoidy, které likvidují radikály v krvi, jež poškozují buňky a způsobují nemoci a stárnutí.
- Chrání naší imunitu – Červené víno absorbuje cholesterol a má silné baktericidní účinky. Obsahuje železo a v kombinaci s vitamínem C posiluje imunitu. Detoxikuje bakterie, bakteriální jedy a viry.
- Snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice – Červené víno obsahuje resveratrol, který ředí krev a snižuje počet krevních sraženin.
- A je nám po něm dobře!
BIODYNAMICKÉ VÍNO
Opravdovou specialitou jsou vína pěstovaná podle biodynamických zásad. Pěstitelé biodynamického vína se neřídí pouze zásadami ekologického pěstování, ale používají také vlastní biologické komponenty včetně vlastního kompostu, který si během roku sami připravují.
Péče o vinohrad a sklizeň se řídí kosmickými cykly a měsíčním kalendářem, což vychází z myšlenky, že vinohrad dokáže dávat to nejlepší ovoce pouze v harmonii s vesmírem a okolní přírodou.Věřte tomu nebo ne, ale vína vyrobená dle biodynamických zásad jsou ta nejlepší, jaká jsme kdy ochutnali.
autor: macrolife.cz