Máme pro Vás recept na skvělý banana bread, který je bez lepku, sóji, laktózy a dokonce i sugar free. Je skvělý na snídaně nebo na odpolední svačinku.
Budete potřebovat:
- 6 zralejších banánů (4 do těsta a 2 na vrch)
- 100-125g kakaového másla (jde použít i ghíčko)
- 2 vejce
- 1 jogurt (bezlaktózový)
- 1 šálek kokosové mouky
- 1 šálek mandlové mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- pár kapek vanilkového extraktu
- kokosový olej na vymazání formy
- dle chuti můžete přidat kokosový sirup 1-2 polévkové lžíce
- dle chuti můžete přidat 1/2 šálku sekaných ořechů (může být i mix různých druhů)
Postup:
- V míse, ve vodní lázni, nechte rozspustit kakaové máslo. Mezitím si 4 zralejší banány nakrájejte na menší kousky. Až máslo povolí, přidejte do něj oba šálky mouky a opatrně promíchejte. Poté přidejte zbytek surovin a vše dobře promixujte.
- Formu vymažte zlehka olejem a nalitejte umixovanou směs do formy. Zbylé dva banány rozkrojte každý podélně napůl a dejte na směs ve formě nahoru. Nemusíte nijak tlačit, stačí jen položit, během pečení by měli lehce propadnout sami.
- Pečeme v předehřáte troubě na 180°C 40-50 minut. Po upečení necháme ještě cca hodinku v teplé troubě, to zajistí, že bude krásně vláčný.
Teď už přejeme jen doubrou chuť!