Úžasné účinky rostlinné stravy

zelenina-love

V posledních letech si veganský životní styl získal popularitu. Velká města jako Londýn, New York, Berlín, Paříž, Stockholm a Praha již veganstvím prošla a nabízejí širokou škálu veganských restaurací a možností, takže je nejlepší čas přidat do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny.

Dokonce i lidé, kteří jen zčásti navykly na zdravý způsob stravování, mají zkušenosti s řadou přínosů a svou volbou přispívají k pozitivním dopadům.Být na rostlinné stravě znamená získávat veškerou energie z ovoce, zeleniny, obilovin, ořechů a luštěnin. Vyhýbáte se tedy všemu jídlu živočišného původu (maso, mléko, vejce,…) a v případě potřeby jej nahradíte rostlinnými alternativami.Lidé se pro veganství často rozhodnou ze zdravotních důvodů. Známá čínská studie (největší studie o lidské výživě, která kdy byla provedena) ukázala, že vegani trpí mnohem méně civilizačními chorobami, jako srdeční onemocnění a určité druhy rakoviny. A co víc, odborníci jako Dr. Dean Ornish mají zdokumentované případy, kdy rostlinná strava dokonce vyléčila srdeční onemocnění, což ukazuje mocnou sílu přírodních rostlinných potravin.

Věděli jste, že začleněním více rostlinné stravy do svého jídelníčku, můžete pomoci i životnímu prostředí?

Správně! Ekologie se stala jedním z hlavních důvodů proč si lidí vybírájí rostlinnou stravu. Chov zvířat je hlavním faktorem ničení životního prostředí. Jako příklad lze uvést, že většina sóji na světě není pěstována pro lidskou spotřebu, ale jako krmivo pro zvířata z farem. To nám již dává představu o tom, kolik rostlin se pěstuje ne pro přímou lidskou potřebu, ale jako krmivo pro hospodářská zvířata. Podle posledních výpočtů je zapotřebí 9 950 litrů vody, 7 kilogramů obilí, 19 kilogramů orné půdy a energetického ekvivalentu 3,8 litru benzínu k výrobě 454 g hovězího masa

Projekt_bez_tytulu_5_medium

Potraviny na rostlinné bázi poskytují vše, co potřebujeme pro zdravý život

Prostřednictvím rostlinné stravy můžete získat stejné živiny jako u jakékoli jiné stravy. Někteří lidé mají obavy z vitaminu B12, protože se domnívají, že se vyskytuje pouze v živočišných produktech. Ale to není tak úplně pravda. Vitamín B12 ve skutečnosti vzniká z bakterií v půdě. To znamená, že v méně dezinfikovaném světě bychom se s touto živinou dostali do styku prostřednictvím kontaminovaného ovoce nebo zeleniny. Jelikož jsou všechna zvířata chována v kontrolovaných a hygienických podmínkách, dostávají injekce B12, což způsobuje, že vitamin skončí v konečném produktu zvířete.

Pokud se obáváte nedostatku vitamínu B12, máte dvě možnosti – konzumovat vitamín nepřímo přes zvíře nebo přímo pomocí kvalitních potravinových doplňků. V každém případě se u veganské stravy nemusíte starat o svůj celkový příjem vitamínů celozrná rostlinná strava zahrnuje ovoce, zeleninu, luštěniny a ořechy, což vám poskytne výživnou a bohatou směs vitamínů, minerálů a živin. Jednoduchá rada – jezte pestré a barevné jídlo.

Konzumace rostlinné stravy chrání půdu & šetří vodu 

Studie ukázaly, že chov zvířat přispívá k erozi půdy, desertifikaci a odlesňování. V důsledku těchto postupů se ztratila přibližně jedna třetina orné půdy jen ve Spojených státech amerických.

Zemědělství a chov hospodářských zvířat také představují více než 70% spotřeby pitné vody. Produkce kilogramu hovězího masa vyžaduje 100 – 200 krát více vody, než jeden kilogram rostlinné stravy. OSN považuje chov zvířat za pravděpodobnou hlavní příčinu znečišťování vod. Pokud se vzdáte masa, ušetříte daleko větší množství vody, než vypnutím kohoutku při čištění zubů nebo sprchováním namísto koupání.

… a vaše tělo Vám také poděkuje!

avocado-close-up-eating-healthy-1656666_medium_1

Strava bohatá na celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu vám zajistí dostatečný příjem vlákniny, což snižuje riziko mnoha běžných onemocnění. Kromě toho, konzumace potravin bohatých na antioxidační vitamíny a minerály zlepšuje kůži, vlasy a nehty.

Díky veganské stravě ztratíme i přebytečné kilogramy!

S tolika pozitivními účinky… není třeba dalšího přesvědčování! Jste připraveni zahrnout do svého jídelníčku více výživného jídla ?

Projekt_bez_tytulu_6_grande_1

Zdroj: myrawjoy.com